Skip Navigation

Firmou roka je podľa týždenníka Trend Meroco

6. november 2012

Bankou roka je Slovenská sporiteľňa, poisťovňou roka MetLife Amslico a manažérom roka sa stal bývalý generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Ľuboš Lopatka

Tohtoročné ocenenie Firma roka, udeľované ekonomickým týždenníkom Trend, získal leopoldovský výrobca bionafty z rastlinných olejov Meroco. Cenu pre najúspešnejšiu banku si po druhýkrát v histórii vyzdvihla Slovenská sporiteľňa. Pozíciu najúspešnejšieho poisťovateľa obhájila poisťovňa MetLife Amslico. Manažérom roka 2012 sa stal Ľuboš Lopatka, bývalý generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne. Týždenník Trend udelil šestnáste výročné ceny za mimoriadne podnikateľské výsledky v utorok počas slávnostného večera v koncertnej sieni Slovenskej filharmónie v Bratislave.

Do hodnotenia Firma roka 2012 sa kvalifikovalo 192 spoločností, ktoré splnili kvalifikačné kritériá. Firma roka, spoločnosť Meroco, ročne vyrobí 100 tis. ton bionafty a bioprímesy dodáva i do tuzemskej rafinérie Slovnaft. Jedným z najtesnejších rozdielov v rebríčku sa na druhej priečke umiestnila dcéra medzinárodnej skupiny Fagor Ederlan, ktorá na Slovensku i v strednej Európe pôsobí šesť rokov, odkedy prebrala prevádzku ZSNP Foundry bývalého hlinikárenského komplexu Závod SNP v Žiari nad Hronom. Tretí v poradí, bratislavský Minerfin, ktorý obchoduje s hutníckymi výrobkami, sa vyprofiloval na najsilnejšieho obchodníka so surovinami pre hutnícky priemysel.

Do hodnotenia Banka roka sa dostalo osem bánk. Slovenská sporiteľňa, aktívami najväčšia slovenská banka, ochutnala víťazstvo v hodnotení Trendu doteraz len raz, a to pred piatimi rokmi. "Tentoraz zabodovala skvelou ziskovosťou, ktorou si zaspomínala na predkrízové obdobie. A tiež veľmi efektívnou prevádzkou," informoval Trend. Všeobecná úverová banka, víťaz predchádzajúcich troch ročníkov, dosiahla tentoraz na druhú priečku. Tretie miesto získala Prvá stavebná sporiteľňa.

Prvú pozíciu v hodnotení poisťovní obhájila s veľkým bodovým náskokom spoločnosť MetLife Amslico. "Konkurentov doslova prevalcovala agresívnym prírastkom trhového podielu, tučnou ziskovosťou kapitálu, tržieb i aktív, no zároveň aj zlepšením prevádzkovej nákladovosti a škodovosti," informoval Trend. Na druhej priečke sa umiestnila Allianz – Slovenská poisťovňa. Na treťom mieste bola ČSOB Poisťovňa.

Zdroj: O Peniazoch