Skip Navigation

Teraz.sk: Ceny Trendu pre Meroco, SLSP, MetLife Amslico a L. Lopatku

6. november 2012

Prestížne ocenenia si dnes prevzali predstavitelia ocenených spoločností počas slávnostného večera v koncertnej sieni Slovenskej filharmónie v Bratislave.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Firmou roka 2012 sa stal leopoldovský výrobca bionafty z rastlinných olejov Meroco. Cenu pre najúspešnejšiu banku si druhýkrát v histórii vybojovala Slovenská sporiteľňa.

Pozíciu najúspešnejšieho poisťovateľa obhájila poisťovňa MetLife Amslico a Manažérom roka 2012 sa stal Ľuboš Lopatka, bývalý generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne.

Prestížne ocenenia si dnes prevzali predstavitelia ocenených spoločností počas slávnostného večera v koncertnej sieni Slovenskej filharmónie v Bratislave. Šestnáste výročné ceny za mimoriadne podnikateľské výsledky udelil ekonomický týždenník TREND.

Ocenenie Firma roka si za rok 2012 odnáša leopoldovský výrobca bionafty z rastlinných olejov Meroco. Ročne vyrobí 100.000 ton bionafty a bioprímesy dodáva i do tuzemskej rafinérie Slovnaft.

Slovenská sporiteľňa, aktívami najväčšia slovenská banka, ochutnala víťazstvo v hodnotení TRENDU doteraz len raz, pred piatimi rokmi. Tentoraz zabodovala skvelou ziskovosťou, ktorou si zaspomínala na predkrízové obdobie. A tiež veľmi efektívnou prevádzkou. Dokázala osekať náklady a zvýšiť výnosy tak, že patrí v ich pomerovom ukazovateli do absolútnej špičky. Navyše, zdarne zabojovala v úveroch, kde si zvýšila trhový podiel. Presvedčivá bola hlavne pre jej tradičných retailových klientov.

Prvenstvo v kategórii Poisťovne obhájila s veľkým bodovým náskokom MetLife Amslico – dcéra druhej najväčšej americkej poisťovne MetLife. Konkurentov doslova prevalcovala agresívnym prírastkom trhového podielu, ziskovosťou kapitálu, tržieb i aktív, no zároveň aj zlepšením prevádzkovej nákladovosti a škodovosti. MetLife Amslico opakovanými umiestneniami na najvyšších priečkach rebríčka dokazuje, že konzervatívny prístup k riadeniu rizika a krotenie nákladov spolu so stabilnou obchodnou sieťou sú ten správny recept na úspech. Nahráva mu i fakt, že je to životný špecialista. A keďže neživot na slovenskom trhu vlani pokračoval v útlme, posilnenie jeho trhového podielu bolo o to výraznejšie.

Manažérom roka 2012 sa stal na základe hlasovania čitateľov Trendu bývalý generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Ľuboš Lopatka.

Zdroj: teraz.sk