Skip Navigation

TREND TOP: Ľuboš Lopatka, Meroco, Slovenská sporiteľňa, MetLife Amslico

6. november 2012

TREND udeľoval ocenenia pre manažéra, firmu, banku a poisťovňu roka.

Týždenník TREND dnes večer udelil ocenenia pre najlepšiu firmu, banku a poisťovňu roka. Posudzoval pritom výsledky, ktoré tieto spoločnosti dosiahli v roku 2011. Manažéra roka vybrali z desiatich nominovaných čitatelia portálu eTREND a slovenskí topmanažéri.

Bioúspech

Ocenenie Firma roka za rok 2012 získal leopoldovský výrobca bionafty z rastlinných olejov Meroco. Patrí do podnikateľskej skupiny okolo Jána Sabola, ktorá v biznise s biopalivami vyrástla na dlhodobých zmluvách s maďarským energetickým koncernom MOL. Z ročnej výroby stotisíc ton bionafty v Merocu kupuje bioprímesi okrem iných aj slovenská rafinéria MOL - Slovnaft.

Dobre nastavený biznis model si Meroco vlani rozšírilo výstavbou lisovne. Nemusí nakupovať oleje ako hlavný vstup a vytvorilo si aj priestor na ďalšie zvyšovanie ziskov. To môže firme kompenzovať limity, ktoré by mohli nastaviť zmeny koncepcie Európskej únie v rozvoji biopalív. Únia totiž tvrdí, že nové závody na výrobu biopaliva podporí, iba ak budú spracúvať odpadové drevo či trávu, a nie obilniny alebo olejniny. Produkciu fabrík, ktoré už stoja, sa však bruselskí úradníci brzdiť nechystajú. Leopoldovský závod, vedľa ktorého má zoskupenie okolo J. Sabola aj ďalšiu fabriku Enviral, posunul zoskupenie medzi piatich najväčších hráčov európskeho biopalivového biznisu. Okrem nich získali Slováci akvizíciami aj výrobne v Maďarsku, Česku a Chorvátsku.

Druhú priečku vo firemnom rebríčku TRENDU získala dcéra španielskeho výrobcu hliníkových dielcov do osobných áut - Fagor Ederlan Slovensko. Pomohli jej investície do vysokotlakového vstrekovania a obrábania hliníkových súčiastok. Tretia spoločnosť v poradí, bratislavský obchodník so surovinami pre hutnícky priemysel Minerfin dokázal vlani ešte zlepšiť výsledky z roku 2010, keď sa úspešne pozviechala po zásahu krízy rok predtým.

Po piatich rokoch

Na pozíciu Banky roka podľa TRENDU sa po piatich rokoch vrátila Slovenská sporiteľňa (SLSP). Všeobecnú úverovú banku, víťaza ostatných troch ročníkov, odsunula na druhú priečku veľmi tesne. Tretiu pozíciu si odnáša Prvá stavebná sporiteľňa, najväčšia finančná inštitúcia tohto druhu.

Že sa SLSP posunie v rebríčku nahor, avizoval TREND už vlani. Tradične mieri na retailových klientov a na domácom ihrisku zabojovala ešte viac než po iné roky. Popri zefektívňovaní prevádzky si odkrojila ďalší kus z koláča na úverovom trhu, čo na Slovensku značí podporu ziskov a pomohlo aj sporiteľni.

TREND hodnotil bankové domy podľa mierne pozmenených kritérií. Popri tradičných kritériách úspešného podnikania sa do hodnotiaceho modelu dostali aj ďalšie parametre, ktoré akcentujú práve kontrolu rizík. To zdôrazňuje tlak na udržateľnosť výsledkov, na ktoré sa špeciálne pri bankách pozerá s čoraz väčším dôrazom.

Konzervatívci so ziskovým rastom

Medzi poisťovňami obhájilo s veľkým náskokom titul MetLife Amslico, už rok dcéra druhej najväčšej americkej poisťovne MetLife. Na tuzemskom trhu je známa konzervatívnym prístupom k riadeniu rizika, stabilnou obchodnou sieťou a schopnosťou pevne držať v rukách opraty nákladov. Vlani na trhu vyčnievala vďaka agresívnemu prírastku podielu, ktorý ozdobila vysokou ziskovosťou kapitálu, tržieb aj aktív. Do víťazného receptu primiešala zlepšenú prevádzkovú nákladovosť a nižšiu škodovosť.

Druhú priečku obsadil Allianz – Slovenská poisťovňa. Ďalšie tri pozície s malými bodovými rozostupmi obsadili tri poisťovne, ktoré ťažia z príslušnosti k bankovým skupinám ČSOB, SLSP a Poštovej banky.

Nelojálny k regresom

Manažérom roka sa stal bývalý generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Ľuboš Lopatka. Z desiatich kandidátov si ho zvolili čitatelia eTRENDU a manažéri, ktorí odpovedajú na otázky v TREND Barometri.

Dlhoročný top manažér z papierenského priemyslu Ľ. Lopatka prijal od bývalej vlády post šéfa Sociálnej poisťovne. Lebo veril, že môže verejnej firme ušetriť kopu peňazí a to rýchlo. Platilo všetko. Prevádzku s menším počtom ľudí, menej peniazmi, orezaním predražených nákupov a pritom s disciplinovanejšími bývalými neplatičmi odvodov dosiahol za ledva tretinu plánovanej doby svojho manažérskeho mandátu.

Zdalo by sa, že v časoch nutnej konsolidácie verejných financií by mohol byť užitočný aj novej vláde. Kabinet Roberta Fica aj vyjadril vôľu, aby preň Ľ. Lopatka pracoval. Jeho podmienku, „ostanem iba dovtedy, dokedy budem mať na svoju prácu priestor“, ktorú dal ešte predchádzajúcej vláde, však rýchlo porušil. Tlak politikov, aby prijímal späť šéfov pobočiek, ktorých pri zefektívňovaní sám prepustil, Ľ. Lopatka neuznal ako „akceptovateľný kompromis, ktorý by firme pomáhal“. Odišiel a vrátil sa do súkromnej sféry. Tentoraz nemá úlohu ozdravovať ani budovať novú firmu. Má asistovať v ďalšom rozvoji skupiny, ktorá je na trhu dobre zavedená – veď má v portfóliu aj najnovšiu Firmu roka podľa kritérií TRENDU.

Výročné ceny TRENDU 2012

  Firma roka Banka roka Poisťovňa roka
1. Meroco Slovenská sporiteľňa MetLife Amslico poisťovňa
2. Fagor Ederlan Slovensko Všeobecná úverová banka Allianz-Slovenská poisťovňa
3. Minerfin Prvá stavebná sporiteľňa ČSOB Poisťovňa

 

Zdroj: trens.sk