Chodidlá nosia váhu celého nášho tela, podopierajú nás, sú kontaktom so zemou a balančnou plochou, vďaka ktorej môžeme stáť rovno. Tak ako dom bez pevných základov nemôže dobre stáť a má tendenciu sa rúcať, tak aj naše telo má bolesti, keď jeho základňa, chodidlá, nie sú v poriadku. Aktívne a zdravé chodidlá sú v mnohých prípadoch kľúčom nielen k zdravému chrbtu, ale aj k celkovému zdraviu. Zjednodušene by sa dalo povedať, že zdravé chodidlá = zdravé telo.

Vhodná obuv

Chodidlo sa skladá z 26 kostí, ktoré musia uniesť celú našu váhu. Klenba je pritom chrbticou celého tela. Akonáhle sa postavíme, záťaž by mala donútiť klenbu napnúť sa a roztiahnuť ako pružina. To je možné iba v širokej topánke, kde je noha v prirodzenej polohe. Najvhodnejšia obuv je v tomto prípade žiadna obuv. Pokiaľ ale vyrazíte do mesta, vyberajte topánky, ktoré vám umožnia mať palec v osi tak, aby nedochádzalo k deformitám. Vychýlením z prirodzenej polohy prstov dochádza práve k bolestiam chrbta a ďalším problémom. Barefoot topánky majú zámerne nulovú podporu klenby a sú absolútne rovné. Sú výborné pri chôdzi po prírodnom povrchu, napr. na lesných cestách. Pokiaľ viete, že máte ploché nohy, zarozmýšľajte nad ortopedickými vložkami.

Slobodu prstom na nohách

Stláčanie prstov na nohách, nosenie topánok formovaných do špičky a nepohodlná obuv sú najväčšou príčinou vybočeného palca. Ten sa môže vychýliť cez alebo dokonca až pod ostatné prsty. Nie je prekvapením, že ochorením trpia kvôli voľbe topánok predovšetkým ženy. Prirodzene tvarovaná obuv je iba tá, v ktorej sa prsty môžu krčiť a naťahovať, palec nie je nijako deformovaný a zostáva v priamej polohe. Zdravá obuv je anatomicky tvarovaná presne podľa prirodzene zdravého chodidla. Nohy sa môžu zdravo prekrvovať a predchádza sa pocitu studených nôh a problémom so žilami.

Správne našľapovanie

Päta nie je z hrubšej kože len tak náhodou. Mala by sa dotknúť povrchu zeme ako prvá a vyslať mozgu informáciu o charaktere terénu (je tvrdý, mäkký, nerovný a pod.) a pripraviť naň nielen chodidlo, ale celé naše telo. Po päte by mala došľapovať vonkajšia hrana malíčková, a nakoniec palec v závese s ostatnými prstami. Chôdza i státie by malo prebiehať prirodzene s „odomknutými“ kolenami a vyhýbaním sa zbytočnému prepínaniu kolien.

Nepreťažovať pätu

Keď už človek našľapuje cez pätu, ale preťažuje ju, tak sa päta bráni. Vytvorí výrastok a spevní sa v mieste úponu šliach na pätnú kosť. Tým potom vzniká pätová ostroha. Pri prvých známkach je potrebné znížiť záťaž na pätu napr. lepšou obuvou alebo použitím podpätníkov, poprípade navštíviť rehabilitáciu. Alfou a omegou by preto malo byť rovnomerné zaťažovanie chodidla.

Viete zapojiť chodidlo? Otestuje sa!

Aktivácia palca.

  1. Krok: Oddeľte palec od ostatných prstov a hýbte ním hore a dole.
  2. Krok: Nechajte palec stabilný a kývajte ostatnými prstami hore a dole.

Pokiaľ vám toto nerobí žiadny problém, výborne, ste na správnej ceste za zdravým chodidlom. Ťažším variantom je hýbať palcom, a potom prstami zo strany na stranu, poprípade krúžiť.

Držať balans.

  1. Krok: zdvihnite jednu nohu s pokrčeným kolenom.
  2. Krok: Zatvorte oči a počítajte, koľko sekúnd vydržíte stáť iba na jednej nohe.
  3. Krok: Nohy vystriedajte.

Pokiaľ vydržíte viac ako 20 sekúnd so zavretými očami, potom sa o svoje chodidlá staráte veľmi dobre. Pokiaľ zatiaľ nie, nezúfajte a zaraďte niektoré tipy do svojho bežného života.