1. Aktívne sviatky

V televízii sa budú o vašu pozornosť doslova predháňať. Niektoré nové rozprávky si určite nemôžete nechať ujsť, ale možno by bolo lepšie využiť streamovacie služby, takže potom pred obrazovkou nemusíte presedieť celý deň. Vyzvite rodinu alebo kamarátov na prechádzku, ideálne po večeri, aby ste podporili trávenie.

2. Alkohol striedmo

Ak ste počas sviatkov zvyknutí oslavovať všetko s pohárom v ruke, môžu sa jednotky alkoholu naozaj nahromadiť. Varené víno na trhoch, horúca medovina od suseda, víno na večeru, prípitok s priateľmi... Snažte si preto strážiť, koľko toho vypijete. Nezabúdajte aj na nápoje nealkoholické.

3. Vedomé prežívanie

Jediný spôsob, ako dosiahnuť to, aby vám sviatočné dni neutiekli medzi prstami, je zastaviť sa. Počúvajte svoje telo, zamyslite sa nad svojimi aktivitami i nad tým, čo jete, aby ste bezmyšlienkovite nestrkali do úst všetko, čo máte pred sebou. Jete preto, že máte hlad, alebo preto, že sú Vianoce, a to jedlo na stole pred vami je tak lákavé?

4. Stretávajte sa nielen pri jedle

Všetci si radi užívame dobré jedlo s rodinou alebo priateľmi, ale uvažovali ste aj o iných vianočných aktivitách? Pravdepodobne sa tak vyhnete nezdravým jedlám, ušetríte peniaze a telo vám bude vďačné. Zamrznuté rybníky priamo nabádajú na korčuľovanie a zasnežené kopce k zimným radovánkam. Ak budú Vianoc na blate, môžete sa spoločne vydať na zimnú prechádzku lesom a doniesť zvieratkám niečo zdravé do krmelca.

5. Pokoj na duši

Nadmerné výdavky, varenie, upratovanie a zoznamy úloh môžu človeka stresovať. Skúste si zachovať zmysel pre humor a brať veci s nadhľadom. Vianoce trvajú len tri dni, a tak nemá cenu sa kvôli nim stresovať. Pokiaľ sa zvýšenia hladiny stresu obávate, skúste zaradiť pár preukázateľne účinných jogových techník.

6. Jedzte ovocie

Uistite sa, že váš vianočný nákupný zoznam obsahuje aj zeleninu a ovocie. V tomto období neskorých večerí, prejedaní a večierkov je viac ako inokedy dôležité prijímať vitamíny a minerály, ktoré vám pomôžu udržať si dobré zdravie. A nie, varené víno s kolieskom pomaranča sa ako denná dávka ovocia skutočne nepočíta. 😊

7. Nevynechajte raňajky

Cez sviatky spíme dlhšie a máme tendenciu preskočiť ranný rituál spojený s raňajkami a rovno sa naobedujeme. Alebo „šetríte“ kalóriami na gurmánsku večeru či večierok, ale potom si k stolu sadnete s pocitom hladu a počas pár minút lačného jedenia je vám nevoľno. Začnite radšej deň napríklad miskou ovsenej kaše. Stabilizujete si tak hladinu cukru v krvi, čo zabráni zvýšenej chuti do jedla v neskoršej fáze dňa.

8. Kultivujte svojho ducha

Existuje mnoho spôsobov, ako sa o svoje duševné zdravie postarať aj počas vianočných sviatkov. Popremýšľajte, či vo vašom okolí nie je niekto, koho by ste mohli obdarovať láskavosťou. Menej je niekedy viac. Dobrý skutok navyše navodzuje príjemný pocit ako darcovi, tak príjemcovi. Niektoré výskumy ukázali, že altruizmus zvyšuje spokojnosť so životom, a môže dokonca zvýšiť sebavedomie.

9. Učte sa a skúšajte nové veci

Sviatky sú skvelou príležitosťou, kedy si s rodinou môžete zahrať spoločenské hry, experimentovať s novými receptami alebo starostlivo preskúmať návod k telefónu a objaviť niektoré jeho netušené funkcie. Kreativite sa medze nekladú, využite toto obdobie na činnosti, na ktoré inokedy nezostáva čas – či už je to majstrovanie, pečenie alebo výroba EKO vianočných darčekov.

10. Venujte jedlu starostlivosť

Podľa štatistík je december mesiac, v ktorom majú ľudia tráviace problémy najčastejšie. Aby ste minimalizovali riziká, nenechávajte jedlo celý deň na kuchynskej linke či na stole. Servírujte len malé množstvo jedla, ktoré bolo práve uvarené alebo vybraté z chladničky. V ideálnom prípade sa snažte zvyšky jedla spotrebovať do 48 hodín alebo ich zmraziť. A pozor na rybie kosti!

Šťastné, veselé, a hlavne zdravé Vianoce vám praje poisťovňa MetLife.