Skip Navigation

TREND TOP: Ivan Golian, T-Systems, VÚB, MetLife Amslico

8. septembra 2011

Firmu roka, Banku roka a Poisťovňu roka určili dosiahnuté výsledky, Manažéra roka vybrali čitatelia eTRENDU a topmanažéri

Týždenník TREND udelil dnes večer pätnáste výročné ceny za mimoriadne podnikateľské výsledky. Najúspešnejšiu firmu, banku a poisťovňu roka určil na základe ich dosiahnutých hospodárskych výsledkov za minulý rok. Manažéra roka vybrali z desiatich nominovaných čitatelia eTRENDU a slovenskí topmanažéri zapojení v TREND Barometri.

Firmou roka 2011 sa stala košická IT spoločnosť T-Systems Slovakia zo skupiny Deutsche Telekom. Cenu pre najúspešnejšiu banku už po druhýkrát obhájila Všeobecná úverová banka. Poisťovňou roka 2011 sa stala Amslico poisťovňa – Alico zo skupiny MetLife. Ocenenie Manažér roka 2011 získal Ivan Golian, šéf Orangeu pre informačné technológie a siete a zástupca generálneho riaditeľa spoločnosti.

Firma roka

Najnovší rebríček TRENDU Firma roka prináša zmeny a nejde len o výmenu na čele. Zmenil sa vzorec hodnotenia – metodológia výpočtov sa odklonila od odmeňovania prínosu firiem z makropohľadu k mikroekonomickému hodnoteniu na základe pomerových ukazovateľov – a spestrilo sa aj odvetvové zastúpenie. Aj keď stále cítiť, že IT firmy sú silné, už nedominujú tak ako v minulosti. Víťazstvo ale infokomunikačnej brandži neušlo.

Na vrchol rebríčka Firma roka postúpil košický T-Systems. Okrem sily sektora to ukazuje najmä na úspech projektu, ktorý do Košíc priniesol a rozbehol vlaňajší Manažér roka Jozef Ondáš. Firme zo skupiny nemeckého Deutsche Telekomu šéfoval od jej vzniku, kým ho pred pár mesiacmi nevyhnali z topmanažérskej stoličky osobné a zdravotné dôvody.

Vďaka každoročnému dynamickému rastu tržieb, vlani o 48 percent, sa T-Systems vypracoval na jednu z najväčších slovenských IT firiem. Rast výnosov korešponduje s rozširovaním personálnej základne. Tá sa za uplynulé tri roky takmer zdvojnásobila - firma v súčasnosti zamestnáva vyše dvetisíc ľudí. Stala sa jedným zo základov košického IT Valley.

Banka roka

Všeobecná úverová banka obhájila prvú priečku a zvíťazila tretíkrát za sebou. Banka patriaca do talianskej finančnej skupiny Intesa Sanpaolo presvedčila nielen tradične silnou ziskovosťou, ale hlavne nadpriemerne dobrým parametrom prevádzkových nákladov k výnosom. Radí sa stále k najúspornejším na trhu, hoci vlani sa k pre ňu typickej šetrnosti posunuli i ďalšie väčšie banky. VÚB sa predviedla v ostatných ukazovateľoch nie síce na najvyššej pozícii, no za oba hodnotené roky stále vysoko. Práve stabilita jej výkonnosti jej opäť priniesla zlato.

Hodnotiaci model TREND Analyses tradične porovnával výsledky bánk a ich schopnosť zveľaďovať trhové podiely vo vkladoch i úveroch, ich ziskovosť, prevádzkovú efektívnosť. V minuloročnom hodnotení rozšíril hodnotenie o parameter zameraný na sledovanie rizikových nákladov. Všetky hodnotené premenné skúma za dvojročné obdobie. Parametre v tomto roku TREND nemenil, no po prvýkrát uplatnil ratingové sito. Do hodnotenia sa tak dostalo deväť bánk, ktoré pôsobia na trhu minimálne tri roky, za vlaňajšok boli ziskové a ku koncu roka 2010 mali pridelený investičný stupeň od jednej z renomovaných ratingových agentúr.

Poisťovňa roka

MetLife Amslico po lanskom striebre získalo tento rok zlatú medailu. Poisťovňa si vlani udržala trhový podiel. Bodovala hlavne v ziskových parametroch. Zaknihovala si druhý najvyšší profit v histórii, vďaka čomu si udržala silnú kapitálovú výbavu. V ziskovosti kapitálu sa vrátila na skvelú predkrízovú úroveň. Rentabilitu poistného dokázala vylepšiť o tretinu. V zhodnocovaní aktív poľavila, no udržala sa v prvej trojke. Rezervy má v strážení prevádzkových nákladov.

Pri ocenení Poisťovňa roka 2011 sa hodnotiaci model nemenil. Ako každý rok sa do hodnotenia TRENDU nekvalifikovali poisťovne, ktoré hospodárili v roku 2010 so stratou, respektíve tie subjekty, ktoré postúpili zaisťovateľom viac ako 60 percent biznisu. Definitívne do výpočtu postúpilo 13 poisťovateľov.

Manažér roka

Manažérom roka 2011 sa stal druhý muž Orangeu Ivan Golian. Do firmy nastúpil v polovici roku 1997, pár mesiacov po tom, ako sa v sieti Orangeu uskutočnil prvý hovor. Jeho úlohou bolo vybudovať vnútorné IT štruktúry rýchlo rastúcej firmy, v tom čase ešte Globtelu – a v rozhodujúcich chvíľach vtedy ešte nového a rizikového projektu, patriaceho do globálnej skupiny France Télécomu, sa ukázal ako dobrá akvizícia.

Po trojročnej pauze, kedy pôsobil ako vrchný riaditeľ IT a prevádzky VÚB banky, sa do Orangeu vrátil, aby naplnil ďalšiu neľahkú víziu. Rozbehnúť a viesť novovytvorený úsek spravujúci podnikové informačné systémy a takisto telekomunikačné siete, prostredníctvom ktorých Orange poskytuje svoje služby. Spojenie dvoch zvonka takých podobných, ale vnútorne takých odlišných svetov, ako sú IT a telekomunikácie, sa ukazuje ako silná konkurenčná výhoda operátora.

Zdroj: etrend.sk