Skip Navigation

Trend.sk: TREND TOP 2013: Smolár, Cikautxo, Slovenská sporiteľňa, ČSOB Poisťovňa

5. novembera 2013

Týždenník TREND v utorok večer udelil ocenenia pre najlepšiu firmu, banku a poisťovňu roka 2013. Posudzoval pritom ekonomické výsledky, ktoré tieto spoločnosti dosiahli v roku 2012. Manažéra roka vybrali z desiatich nominovaných čitatelia portálu TREND.sk a osobnosti osobnosti hospodárskeho života, ktoré každý týždeň odpovedajú v názorovom prieskume TREND Barometer.

Hadičky pre automobilky 

Ocenenie Firma roka 2013 získala novozámocká firma Cikautxo SK. Slovenská dcéra španielskej skupiny vyrába súčiastky z gumy pre automobily a tesnenia pre automatické práčky. Prudký rast jej produkcie v posledných rokoch priniesla predovšetkým expandujúca produkcia hadičiek pre automobilový priemysel, ktorá tvorí štyri pätiny výkonov slovenského podniku.

Napriek tomu, že automobilový priemysel dnes v Európe nemá na ružiach ustlané, Cikautxo za štyri roky dokázalo zoštvornásobiť tunajšie tržby. V areáli bývalej Sigmy v Nových Zámkoch začala spoločnosť vyrábať pred ôsmimi rokmi. Dnes je s približne 450 ľuďmi druhý najväčší zamestnávateľ v meste.

Najväčším odberateľom je nemecký koncern Volkswagen. Hadičky Cikautxo sa montujú aj do vozidiel skupiny PSA Peugeot Citroën, automobiliek Renault, Ford, Nissan či General Motors. V slovenskej autovýrobe Volkswagenu a PSA ostáva zhruba päť percent produkcie. Materská spoločnosť novozámockej fabriky podniká ako výrobné družstvo a je súčasťou španielskeho družstevného zoskupenia Mondragon.

Druhé miesto v rebríčku získal výrobca výmenníkov tepla SWEP Slovakia, keď si polepšil z vlaňajšej štvrtej priečky. Jeho materská skupina, švédsky Swep, je ako súčasť globálnej spoločnosti Dover Corporation jedným z dvoch svetových lídrov vo výrobe letovaných výmenníkov na prenos tepla z jedného média na druhé. Na Slovensku vyrába v priemyselnom parku v Kechneci od roku 2006. Okrem domácej fabriky má v Európe ešte švajčiarsku prevádzku.

Produkcia závodu sa pomerne rovnomerne delí na výmenníky pre výrobcov industriálnych aplikácií, klimatizácií a kúrení pre domácnosti. V rozšírených priestoroch dnes už nefunguje iba produkcia, pribudli vývojári, dizajnéri aj technický úsek. Počet zamestnancov sa šplhá k trom stovkám. 

Pravidelným držiteľom dobrých umiestnení v rebríčkoch TRENDU je producent bezpečnostného softvéru Eset. Za mimoriadnymi rastovými výsledkami minulého roku, ktoré ho vytiahli na tretiu priečku tohtoročnej firemnej hitparády, stojí okrem úspešného získavania nových klientov aj optimalizácia obchodných a marketingových aktivít. Eset totiž premiestnil kompletné riadenie biznisu v regióne EMEA (Európa, Stredný východ a Afrika) späť do centrály v Bratislave. 

Koncom roka 2011 uzavrel s partnermi v tomto regióne novú softvérovú a distribučnú zmluvu, ktorá vytvorila nový biznis model a finančnú štruktúru. Potvrdil tak hviezdnu pozíciu medzi firmami, pre ktoré je Slovensko nielen dobrá dcérska lokácia, ale aj krajina pôvodu a dobré miesto pre centrálu.

Obhajoba titulu 

V hodnotení najúspešnejšej Banky roka obhájil aj v nepriaznivom prostredí nízkych úrokových sadzieb a bankového odvodu titul najväčší peňažný ústav – Slovenská sporiteľňa. Na rozdiel od hlavných konkurentov dokázala historicky najvyšší zisk z predvlaňajška takmer udržať, medziročne klesol len o päť percent. Sporiteľňa si – aj napriek tomu, že opäť strácala v depozitoch – znova uhryzla najviac z úverového koláča, na ktorom svoj podiel zvýšila o 0,8-percentuálneho bodu. 

Kým predchádzajúci rok ju ešte zamestnávala transplantácia bankového srdca – IT platformy – vlani prechod dokončila. Jednoduchšie procesy s uvoľnenými ľudskými kapacitami dovolili sporiteľni rásť v úverovaní i v mesiacoch, keď iné banky hovorili skôr o poklese dopytu. A hoci si podiel vo vkladoch neudržala, jej absolútny previs vkladov nad úvermi je stále najvyšší v sektore. Aj napriek odpisom nových IT, ktoré jej zvyšovali náklady, sa Slovenská sporiteľňa stala najefektívnejšou bankou. Vďaka zisku podobnému predvlaňajšiemu číslu tešila svojich akcionárov i najvyššou rentabilitou. 

VÚB banka v tomto ročníku obhájila druhú pozíciu aj napriek tomu, že sa vlani jej zisk prepadol o 45 percent. Nielenže sa u nej nezopakovali jednorazové pozitívne vplyvy v podobe vyplatených dividend od dcérskych firiem, ktoré ju tešili predvlani, no tentoraz ju negatívne zasiahlo aj stratové znižovanie pozície v dlhopisoch. Bankový odvod, ktorý bol ťažidlom navyše, preto pocítila trpko. VÚB následne vykázala horšiu rentabilitu a zhoršila sa jej efektívnosť. Napriek tomu, že sa v súlade so svojím renomé úspešne snažila znižovať celkové náklady. 

Peňažný ústav v uplynulom roku najviac zaujal na úverovom poli, keď zvyšoval svoj podiel na trhu. Zaujímavosťou je, že na rozdiel od smerovania trhu poskočila VÚB aj v úverovaní korporácií, ktoré sú jej historicky bližšie. Tu rástla dokonca rýchlejšie než v retaili. 

V porovnaní s vlaňajškom je zahniezdenie Prvej stavebnej sporiteľne na tretej priečke v hodnotení Banky roka presvedčivejšie. Finančná inštitúcia na rozdiel od väčšiny trhu i napriek bankovému odvodu dokázala zvýšiť profit a zlepšiť ukazovatele ziskovosti. Jej výhodou v čase nízkych úrokových sadzieb je práve model stavebného sporenia oddelený od trhu, kde necíti taký tlak na úrokové marže ako iné komerčné banky. Akcionárom odkázala stabilnú návratnosť ich investícií, druhú najvyššiu medzi hodnotenými inštitúciami. 

Na druhej strane PSS pri získavaní zdrojov nestačila na svojich konkurentov, hoci má oproti nim výhodu v podobe štedrej štátnej prémie. K tretej priečke jej prispela aj štandardne vysoká efektívnosť a slušná vybavenosť zlých úverov opravnými položkami. 

Po rokoch čakania 

Po rokoch účasti v prvej trojke sa za vlaňajšok konečne podarilo získať prvé miesto ČSOB Poisťovni. Podobne ako po minulé roky jej výrazne rástol trhový podiel, zároveň však drží na uzde náklady. Po katastrofickom nástupe na trh PZP pred siedmimi rokmi, keď lacnými cenami ČSOB získala veľký, no škodový kmeň – a sama si spôsobila stratu za osem miliónov eur – si prečistila portfólio a dôsledne sleduje riziko. Ako jedna z mála tiež trestá vyššími cenami vodičov, ktorí spôsobujú škodu. Do karát jej hrá aj spoliehanie sa na bankovú distribučnú sieť, pomáha to lepšie kontrolovať náklady. 

Vlaňajšia a predvlaňajšia jednotka MetLife Amslico poisťovňa – tento rok už po prvýkrát oficiálne nesie aj meno svojej novej americkej matky – sa zosunula o jednu priečku. V jej neprospech zahral slabší trhový rast. Ten nakoniec ovplyvnil celé poradie, zmeny v trhovom podiele boli vo väčšine prípadov také nepatrné, že poradím zamiešali i drobné zmeny. MetLife Amslico je tradične silná vo všetkých finančných ukazovateľoch. Nespolupracuje síce výrazne s bankami, no má vlastnú stabilnú distribučnú sieť, čo jej pomáha držať náklady na uzde. 

Po roku čakania pred bránou Top 3 sa na tretiu priečku vrátila Poisťovňa Slovenskej sporiteľne. Najmladší člen Vienna Insurance Group má na rozdiel od svojich súrodencov výraznú výhodu, nezaoberá sa povinným zmluvným poistením, ktoré väčšine zúčastnených zhoršuje finančné výsledky. Podobne ako po minulé roky zažíva stabilný rast trhového podielu a spolu s ČSOB sa môže tešiť z lacnej distribučnej siete cez bankové pobočky najväčšej slovenskej banky. 

Manažér roka 2013 

Manažérom roka sa stal Ondrej Smolár, predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ spoločnosti Soitron. Je jedným zo zakladateľov tejto firmy a ako podpredseda predstavenstva a technický riaditeľ stál pri budovaní technického úseku a prvého IT delivery centra na Slovensku. Prakticky celá profesijná kariéra Ondreja Smolára je spätá s jednou značkou a zdá sa, že inak to už ani nebude.

Zdroj: trend.sk