Staycation – dovolenka za humnami

Dovolenka nutne nemusí znamenať naskočiť do lietadla a odletieť do vzdialenej destinácie. Niekedy sú príležitosti pre najúžasnejšie dobrodružstvo schované priamo na našom vlastnom dvore. Poznávanie vlastného štátu môže byť nielen šetrnejším variantom, ale aj príležitosťou na objavovanie skrytých klenotov a podporu miestnych podnikov. A pokiaľ ide o ubytovanie, existuje množstvo ekologických možností, ktoré ponúkajú jedinečné a štýlové zážitky: od útulných chatiek v horách až po elegantné ekologické hotely v centre mesta. Kvôli udržateľnosti nemusíte obetovať štýl. Pokiaľ sa navyše rozhodnete pre dovolenku bližšie k domovu, budete mať viac času na spoznávanie a menej času stráveného na cestách.

Ale čo keď už Slovensko dobre poznáte?

Cítite túžbu cestovať aj inde ako po Slovensku, ale chcete znížiť svoju uhlíkovú stopu? Dovolenky v domovskom štáte sú síce skvelou možnosťou, ako ho ešte podrobnejšie preskúmať, ale niekedy jednoducho potrebujete zmeniť prostredie. Bohužiaľ, lietadlá a autá nie sú tou najšetrnejšou voľbou k životnému prostrediu. Už samotná letecká doprava významne prispieva k emisiám uhlíka a jazdy po ceste môžu viesť k zvýšenej spotrebe paliva a znečisteniu. Zoznámte sa s Interrail: udržateľným a cenovo dostupným spôsobom, ako preskúmať Európu vlakom. S cestovným lístkom Interrail  môžete cestovať po viacerých krajinách, minimalizovať svoj dopad na životné prostredie a zároveň si užívať malebné výhľady. Cestovanie vlakom vám umožní pohodlne sa usadiť, odpočívať a vychutnávať si cestu bez stresu z navigácie po neznámych cestách alebo letiskách. Ďalšie informácie o cestovných lístkoch a trasách Interrail nájdete na ich oficiálnych webových stránkach. Udržateľné cestovanie nebolo nikdy jednoduchšie a prínosnejšie a vďaka toľkým okúzľujúcim mestám a malebným trasám, ktoré môžete objavovať, budete plánovať svoje ďalšie dobrodružstvo skôr, než sa nazdáte!

Zábava, ktorá šetrí planétu

Skúste kurz varenia

Objavovanie nových potravín a kuchárskych techník môže byť krásnou a obohacujúcou súčasťou každého vášho budúceho cestovania. Pokiaľ sa na dovolenke zúčastníte kurzu varenia, umožní vám to splniť a zároveň podporiť šetrné správanie k životnému prostrediu. Poznávaním miestnych surovín a kulinárskych tradícií si môžete dopriať nové chute a zároveň minimalizovať množstvo odpadu a podporovať udržateľnosť. Varenie z čerstvých surovín z miestnych zdrojov nielenže znižuje vplyv na životné prostredie, ale tiež podporuje miestnych poľnohospodárov a trhy, čím prispieva k rozvoju miestnej ekonomiky. Navyše získate cenné znalosti a zručnosti, ktoré si môžete odniesť domov a začleniť ich do svojho každodenného života. Prečo teda do itinerára cesty nezaradiť kurz varenia a neužiť si chutnú a k planéte šetrnú dovolenku?

Vydajte sa za zvieratami

Na tých, ktorí sa chcú vydať do prírody, čaká jedinečný zážitok napríklad v Tier-Freigelände v Bavorskom lese, hneď vedľa Šumavy – prírodnú rezerváciu, kde môžete počas večernej prehliadky so sprievodcom zblízka stretnúť inokedy ťažko pozorovateľné rysy a vlky. Pretože tieto nádherné zvieratá ožívajú za súmraku, je to ideálna príležitosť pozorovať ich v ich prirodzenom prostredí a zároveň sa dozvedieť o fascinujúcom spôsobe obnovy ich populácie. Pred viac ako 150 rokmi boli tieto druhy vyhubené človekom, ale teraz postupne získavajú späť svoje bývalé územia. Prehliadka stojí 10 € na osobu (pre osoby mladšie ako 18 rokov zadarmo) a 5 € s kartou Nationalpark-Card. Na prehliadku je nutné sa vopred prihlásiť, preto si svoje miesto rezervujte včas, aby ste si zaistili nezabudnuteľné ekologické dobrodružstvo v srdci Národného parku Bavorský les.

Pre milovníkov hubárčenia

V malebnom Toskánsku v Taliansku sa môžete ponoriť do jedinečného hubárskeho zážitku, najmä v jesenných mesiacoch, kedy je sezóna húb. S pomocou miestnych sprievodcov sa vydáte do bujných lesov a naučíte sa praktické zručnosti pri určovaní a zbere týchto lahodných húb. Cestou sa s vami sprievodcovia podelia o poznatky o flóre a hubách regiónu a tiež o tipy, ako z húb pripraviť tie najlepšie lokálne pokrmy. Na záver tohto okúzľujúceho zážitku si často pochutnáte na tradičnom toskánskom jedle, ktoré bude obsahovať čerstvo nazbierané huby, a predstavia sa vám tak autentické chute tohto regiónu. Toto nezabudnuteľné ekologické dobrodružstvo ponúka skutočnú chuť Toskánska a zároveň podporuje udržateľné a zodpovedné postupy zberu húb.

Buďte eko, nech ste kdekoľvek

Zelená dovolenka nám ponúka možnosť prežiť nezabudnuteľné chvíle bez toho, aby sme zaťažovali životné prostredie. Pri výbere takýchto aktivít je dôležité myslieť na zásady udržateľnosti, ktoré uplatňujeme v každodennom živote, a preniesť ich aj do našej dovolenkovej skúsenosti.

Jedným z dôležitých krokov smerom k udržateľnejšej dovolenke je zníženie množstva odpadu. Napríklad pri peších túrach alebo cyklistických výletoch môžeme využiť znovu použiteľné fľaše na vodu a „trvanlivé“, nejednorazové príbory, čo nám pomôže udržať prírodu čistú. Ďalej sa môžeme vyhýbať jednorazovým plastovým výrobkom, ako sú slamky a plastové tašky, a namiesto toho zvoliť ekologické alternatívy, ako sú látkové tašky alebo biologicky rozložiteľné riady.

Dovolenka je čas odpočinku a radosti, a ak zvolíme ekologické aktivity, ako napríklad pešie túry v národných parkoch, jazdu na bicykli po malebných chodníkoch alebo účasť na ochranárskych projektoch, a zachováme si šetrný prístup k životnému prostrediu, naše dobrodružstvo bude prínosom nielen pre nás, ale aj pre prírodu, ktorú obdivujeme.

Ekológia je témou aj pre poisťovňu MetLife

Ekológia a udržateľnosť sú dôležitými témami aj pre poisťovňu MetLife, ktorá si stanovila jedenásť cieľov v oblasti klímy. Jedným z nich je uhlíková neutralita, ktorú spoločnosť nepretržite dosahuje už od roku 2016, a to ako v rámci svojich pobočiek, vozového parku, tak služobných ciest. Poisťovňa sa tiež zaviazala k trvalému znižovaniu emisií skleníkových plynov a do roku 2050 alebo skôr má ambiciózny cieľ dosiahnuť v tejto oblasti nulovú hodnotu. Neoddeliteľnou súčasťou v súvislosti s dodržiavaním záväzkov udržateľnosti je finančná podpora ekologických projektov; len v roku 2021 MetLife vložila viac ako šesť miliárd dolárov do tzv. zelených investícií. Štedrá bola aj čo sa týka výsadby stromov: od roku 2020 ich vysadila po celom svete viac ako 200 000 a do roku 2030 by celkové číslo vysadených stromov malo atakovať hranicu 5 000 000.