1. Pozor na úniky vody v domácnosti

Viete, že kvapkajúci kohútik môže ročne vyplytvať stovky litrov vody? Riešte úniky vody okamžite, aby ste zabránili plytvaniu vodou a neplatili za vodné a stočné zbytočne viac, než naozaj musíte. Peniaze vám môžu doslova pretiecť napríklad sprchou, drezom či umývadlom, ale aj záchodom – dajte si pozor aj na pretekajúce WC!

2. Zaobstarajte si múdru vodovodnú batériu

„Smart“ dnes môže byť všeličo. Nielen telefón alebo hrniec, ale aj vodovodné batérie. Výberom tej správnej môžete na spotrebe vody ušetriť až 50 %! Takéto batérie disponujú tými najnovšími technológiami – bluetooth, senzorom pohybu alebo vstavaným perlátorom, ktorý do prúdu vody primieša vzduch, a okrem úspory sa postará o lepšiu kvalitu prúdu. Korigovať svoju spotrebu vody môžete aj pomocou inovatívnych splachovacích systémov, ktoré ponúkajú vynikajúci splachovací výkon aj pri zníženom objeme splachovacej vody.

3. Sprchujte sa kratšiu dobu a púšťajte vodu len vtedy, keď ju naozaj potrebujete

Skúsili ste si niekedy zmerať, ako dlho trvá vaša štandardná očista v sprche? Tak vedzte, že skrátením doby sprchovania iba o minútu môžete ročne ušetriť až 5 500 litrov vody! Veľké úspory tiež dosiahnete, pokiaľ budete vodu dôsledne vypínať pri úkonoch, ako je nanášanie mydla či šampónu. Ani pri čistení zubov nepotrebujete, aby voda tiekla z kohútika prúdom.

4. Zbierajte dažďovú vodu

Nasledujúca rada je určená najmä milovníkom rastlín a pestovateľom, ktorí denne zalievajú. Zriaďte si sudy na zadržiavanie dažďovej vody, ktorú potom použijete na zalievanie záhrady a na vokajšie použitie. Znížite tak nároky na zdroje pitnej vody pre nepotravinárske úkony.

5. Vodu z varenia využite znovu

Ovocie a zeleninu neumývajte pod tečúcou vodou, ale vodou naplňte misu, v ktorej následne všetko umyjete. Použitú vodu nevylievajte, ale zalejte s ňou kvety. Podobne môžete naložiť aj s vodou, v ktorej ste varili zeleninu alebo cestoviny - len sa uistite, že voda neobsahuje žiadne soli ani korenie.

6. Nespúšťajte poloprázdne spotrebiče

Dbajte na to, aby ste spotrebiče, ako je práčka alebo umývačka, spúšťali iba vtedy, keď sú naozaj naplnené. Tým maximalizujete účinnosť vody a znížite počet potrebných cyklov a opäť… ušetríte. Vyvarujte sa tiež dlhým pracím a umývacím programom a namiesto nich voľte eko alebo úsporné programy, ktorými prevažná väčšina spotrebičov - umývačiek a práčok - v dnešnej dobe disponuje.

7. Čistička šedej vody pre rodinné domy

Ak ste majiteľom rodinného domčeka, zvážte investíciu do čističky tzv. šedej vody. Šedá voda je taká, ktorá je len mierne znečistená a neobsahuje fekálie ani moč. Najčastejšie sa tak jedná o vodu zo spŕch, umývadiel alebo práčok. Náklady na takú čističku sa pohybujú rádovo v desiatkach stoviek eur, v priebehu niekoľkých málo rokov sa vám ale vrátia späť a vy už budete len šetriť.

8. Nečakajte, zbierajte

Tiež pri umývaní rúk vyčkávate na teplú vodu alebo naopak v lete, keď sa chcete osviežiť, čakáte až z kohútika potečie studená? Namiesto čakania, kedy vám v odpadovom potrubí zbytočne mizne pitná voda a tým aj financie, vezmite nádobu a vodu zbierajte napr. za účelom zálievky rastlín. Alternatívnym riešením tohto problému môže byť inštalácia prietokového ohrievača vody –⁠ nebudete potom potrebovať dlhú dobu vodu odpúšťať, než k vám dotečie teplá. Ohrievač navyše znižuje aj náklady na energiu.

9. Neumývajte riad pod tečúcou vodou

Máte špinavý riad na umytie, ale nie je ho toľko, aby ste zaplnili celú umývačku? Alebo umývačku nemáte vôbec? Tak ho hlavne neumývajte pod tečúcou vodou, ale napustite si drez. Veľmi zanesené hrnce a panvice najprv nechajte odmočiť, umývanie potom pôjde ľahšie.

10. Pravidlo jedného pohára

Pre bežný denný pitný režim si určite jeden pohár, ktorý potom budete využívať celý deň. Nie je potrebné si na každé napitie zobrať nový. Rovnako tak môžete uvažovať aj pri užívaní ďalšieho riadu, opakovane sa dajú využívať aj taniere. Často postačí len zmiesť omrvinky a tanier môžete znovu využiť.