Bežná teplota ľudského tela sa pohybuje v rozmedzí od 36,0 do 36,9 °C, pričom počas dňa pomerne výrazne kolíše. Najnižšia teplota je okolo štvrtej hodiny ráno a najvyššia teplota je okolo piatej hodiny večer. Keď je telo vystavené extrémne nízkym teplotám, snaží sa vytvárať teplo sťahovaním a uvoľňovaním svalových vlákien - t. j. chvením.

Úlohu termostatu v tele zohráva hypotalamus, čo je časť mezenchýmu zodpovedná okrem regulácie telesnej teploty napríklad aj za pocit smädu alebo hladu. Najteplejším orgánom v tele je pečeň, ktorá dosahuje teplotu 39 °C, zatiaľ čo najnižšiu teplotu v tele by sme našli v semenníkoch mužov, približne 33 °C. To je optimálna teplota pre ich obyvateľov, spermie.

Ako sa zahriať v zime (nielen ruky a nohy)?

Najlepším receptom na zahriatie je pohyb. Ak do svojho denného programu zaradíte aspoň polhodinu cvičenia alebo si naplánujete krátku prechádzku, podporíte dobré prekrvenie celého tela. K vášmu zahriatiu však pomôže aj výber správnych potravín. Tradičná čínska medicína odporúča proti prechladnutiu zázvor, čili, kari, kardamón alebo škoricu a do svojho jedálnička môžete zaradiť aj jahňacie mäso alebo šošovicu. Niektorí ľudia sa mylne domnievajú, že ich zahreje pitie alkoholu. Podľa odborníkov je to však mylná predstava, kde jeho požitie môže naopak spôsobiť nadmerné plytvanie teplom. Ďalším rozšíreným mýtom je, že horúci čaj vás zahreje: nával tepla spôsobí, že vaše telo zareaguje opačne, ako potrebujete - začnete sa potiť, čím sa vaše telo snaží ochladiť.

Pri odolávaní nízkym teplotám zohráva dôležitú úlohu aj to, ako sa obliekate. Samotná "páperová bunda" vám nemusí poskytnúť tepelný komfort: kľúčový je spôsob, akým oblečenie vrstvíte. Ideálne sú tri, maximálne však štyri vrstvy oblečenia z kvalitného materiálu, ktorý dobre drží teplo, napríklad z merino vlny alebo teplého flísu. Veľmi záleží aj na spodnej bielizni, ktorú nosíte: mala by byť bavlnená a tesne priliehať k telu, aby teplo neunikalo.

Otužovanie je tiež vhodnou aktivitou na podporu správnej termoregulácie z dlhodobého hľadiska. Podporuje tiež imunitný systém a je výbornou prevenciou proti prechladnutiu. Otužovať sa môžete aj čisto rekreačne, napríklad doma formou studenej sprchy. Ak však v sebe nájdete záľubu v tejto činnosti, môžete sa pridať k "profesionálom" - takzvaným otužileckým klubom, ktoré dokonca súťažia v zimnom plávaní.

Na svoje ruky však môžete myslieť aj inak ako len na udržiavanie tepla. Ak máte prácu fyzioterapeuta, kaderníka, maliara, hudobníka alebo počítačového programátora, vaše ruky sú pre vás mimoriadne dôležité a ich zranenie môže byť nežiaducou komplikáciou. Poisťovňa MetLife ako jedna z mála poisťovní na slovenskom trhu na tieto situácie myslí, a preto ponúka možnosť poistiť si ruky. Poistenie horných končatín poskytuje poistnú ochranu pre prípad úrazu, choroby, trvalých následkov alebo operácie. Krytie je poskytované pre závažné aj menej závažné úrazy a špecifikované ochorenia a pripoistenie je možné dojednať pre dospelých aj deti.

Ak trpíte zimnicou a pocitom chladu, môže to mať niekoľko príčin. Tento problém sa častejšie vyskytuje u žien, ktoré sa často sťažujú na studené ruky a nohy, čo má svoj dôvod - ženské telo sa snaží sústrediť teplo do stredu tela okolo životne dôležitých orgánov - vrátane reprodukčných. Ďalším čiastočným dôvodom môže byť podľa odborníkov to, že ženy majú zvyčajne menej svalovej hmoty, ktorej množstvo, pre niekoho možno trochu prekvapivo, ovplyvňuje vedenie tepla. Deti sú teda aj v tomto ohľade náchylnejšie na chlad.

Medzi nepriaznivé návyky, ktoré prispievajú k pocitu studených rúk alebo nôh, patrí nedostatok spánku, fajčenie alebo nedostatočný pitný režim. Negatívny vplyv môže mať aj stres alebo podváha, pričom dôvodom môže byť nedostatok železa v krvi.