Čo sú to doplnky stravy?

Zatiaľ čo väčšina z nás získava všetko potrebné prostredníctvom stravy, organizmus iných ľudí si vyžaduje malú dávku živín navyše. Tieto tzv. doplnky stravy sú koncentrované zdroje živín (t.j. minerálov a vitamínov) alebo iných látok s výživovým alebo fyziologickým účinkom, ktoré sa predávajú vo forme tabletiek, tabliet, kapsúl či kvapiek. V doplnkoch stravy môže byť prítomná široká škála živín a ďalších zložiek, okrem iného vitamíny, minerálne látky, aminokyseliny, esenciálne mastné kyseliny, vláknina a rôzne rastlinné a bylinné extrakty. Niektoré z najobľúbenejších doplnkov stravy sú súčasťou multivitamínov (vďaka ktorým sa môžete vyhnúť užívaniu množstva tabliet denne), ale je možné ich zakúpiť aj ako samostatný doplnok stravy.

Medzi najobľúbenejšie doplnky stravy patrí vitamín D, magnézium, rybí olej, omega 3 DHA alebo EPA mastné kyseliny.

Na čo a pre koho sú vhodné?

Doplnky stravy sú typy živín, ktoré sú dôležité pre fungovanie organizmu a môžu pomôcť liečiť niektoré ochorenia alebo im predchádzať. Kompenzujú nedostatky vo výžive a udržujú dostatočný príjem určitých živín alebo podporujú špecifické fyziologické funkcie. Nie sú to však lieky v pravom slova zmysle.

Väčšina štúdií naznačuje, že doplnky stravy samy o sebe život nepredĺžia. Rovnako nezníži pravdepodobnosť takých ochorení, ako sú srdcové choroby, rakovina alebo cukrovka.

Doplnky stravy pre zdravie

Ak vám bol nedávno diagnostikovaný vysoký krvný tlak, zvýšená hladina cholesterolu alebo diabetes, je pravdepodobné, že hľadáte spôsoby, ako znížiť riziko vzniku srdcových ochorení a zabrániť tak infarktu alebo mŕtvici. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti sa zhodujú na tom, že fyzická aktivita, vyvážená strava, zníženie stresu a udržiavanie zdravej hmotnosti sú dôležitými súčasťami životného štýlu, ktorý ocení nielen naše srdce. Doplnky stravy potom môžu tento proces podporiť alebo doplniť.

Aké sú najlepšie doplnky stravy pre zdravé srdce?

Žiadna tabletka nie je zázračná, zdravie a proces uzdravovania sú komplexnou záležitosťou, na ktorú by sa malo nazerať celostne. Doplnky stravy určené na podporu kardiovaskulárneho systému je najlepšie užívať ako súčasť celkového plánu, ktorý zahŕňa zdravú stravu, pravidelné cvičenie a dobré spánkové návyky. Existuje však sedem živín, ktoré môžu byť vhodným doplnkom zdravého životného štýlu ovplyvňujúceho optimálnu činnosť srdca. Sú to: omega-3 mastné kyseliny, horčík, inositol, koenzým Q10, vitamín D alebo výťažok z hroznových semienok (Zhang, 2016).

Doplnky pre mužov vs. doplnky pre ženy

Preparáty pre mužov a ženy sa líšia hlavne v období dospievania, tehotenstva a menopauzy (alebo andropauzy v prípade mužov). Veľa mužov napríklad v priebehu svojho života rieši rednutie vlasov, preto sú ich potravinové doplnky obohatené o látky, ako je zinok alebo horčík. V sortimente nechýbajú ani produkty podporujúce tvorbu spermií a potenciu.

Prípravky pre ženy sú zamerané na lesklé a zdravé vlasy, nechty a pokožku. Špecifický rad je koncipovaný pre obdobie tehotenstva, dojčenia alebo prechodu. Ak napríklad žena užíva počas tehotenstva kyselinu listovú, môže u svojho dieťaťa obmedziť výskyt vrodených chýb.

Je to bezpečné?

V EÚ sú doplnky stravy regulované ako potraviny. Právne predpisy kontrolujú jednotlivé substancie, z ktorých sa doplnky vyrábajú (efsa, 2022). Vo väčšine prípadov doplnky stravy nepredstavujú žiadne zdravotné riziko. Napriek tomu je dôležité byť obozretný, ideálne konzultovať ich užívanie s lekárom - hlavne v tehotenstve, pri ochorení pečene alebo pred operáciou.

Medzi doplnky stravy, ktoré môžu predstavovať zdravotné riziko, patria napr:

  • vitamín K, ktorý môže znižovať účinnosť liekov na riedenie krvi
  • medovka lekárska, ktorá môže mať nežiadúci účinok na riedenie krvi
  • ľubovník bodkovaný môže znížiť účinnosť niektorých liekov, ako sú antidepresíva a antikoncepcia
  • bylinné doplnky komonice lekárskej môžu poškodiť pečeň
  • beta-karotén a vitamín A môžu u fajčiarov zvyšovať riziko rakoviny pľúc

Žiadny doplnok stravy nenahradí kvalitnú stravu

Bez ohľadu na to, aký je váš cieľ pri užívaní doplnkov stravy, pamätajte, že doplnky nenahrádzajú zdravú stravu bohatú na živiny. Doplnky stravy majú slúžiť iba ako doplnok, čo znamená, že zvyšujú prínosy, ktoré už poskytuje správne zostavená strava. Nikdy by nemali nahrádzať stravu skutočnú.