1. Natierať, natierať, natierať. Ale čím?

Že pri pobyte na slnku je dobré si pokožku chrániť opaľovacím krémom alebo iným ochranným prostriedkom, asi väčšina z nás prinajmenšom tuší. Stále častejšie sa ale opaľovacie krémy skloňujú v súvislosti s negatívnym dopadom na vodné živočíchy, či už morské alebo sladkovodné. Existujú odhady, ktoré hovoria, že sa každý rok do vodných tokov na celom svete dostane zhruba 14 tisíc ton opaľovacích krémov, a to tak z aplikácií opaľovacích krémov, ako aj z odpadových vôd. V roku 2008 vyšla prvá štúdia, ktorá naznačila, že opaľovacie krémy spôsobujú bielenie – prakticky vymieranie – koralov, a neskoršie pozorovania to potvrdili. Sú to oxybenzón a oktinoxát, nežiaduce látky obsiahnuté v rade opaľovacích prostriedkov, ktoré spôsobujú úhyn koralov a ďalších morských živočíchov tým, že zmenia ich DNA a spôsobia nežiaduce deformácie. Ďalšou kapitolou je oxid titaničitý, ktorého dopad na životné prostredie je tiež veľmi znepokojujúci. Vedci na plážach v Marseille skúmali vplyv oxidu titaničitého na morský život a prišli na to, že na malej pláži, za predpokladu využívania opaľovacieho krému, sa vo vode po jednom lete nahromadí 50 kilogramov oxidu titaničitého, ktorý je neškodný pre ľudí, ale ohrozuje morský život. Nano častice tejto látky sa totiž po čase dostanú do tiel rýb a ďalších organizmov, kde pôsobia toxicky. Bezpečné pre vodné živočíchy aj pre vás nie sú ani parabény, tým je teda tiež dobré sa v prípade zloženia opaľovacích prostriedkov vyhnúť. Čo sa naopak odporúča vyhľadávať, sú tzv. širokospektrálne ochranné prostriedky prírodného pôvodu, ktoré chránia pokožku pred UVA aj UVB žiarením. Zvážiť môžete nákup opaľovacích krémov balených v ekologických materiáloch.

2. Tieň nad zlato

Pokiaľ si vyložene nepestujete intenzívne bronzové opálenie, vyhľadávajte tieň, kedykoľvek je to možné, najmä v čase najväčšieho slnečného žiarenia, ktoré je obvykle medzi desiatou a pätnástou hodinou. Znížite tak priame vystavenie sa škodlivému UV žiareniu a pomôžete predísť spáleniu a dlhodobému poškodeniu kože. Aktivity si naplánujte na skoré ráno alebo neskoré popoludnie, kedy je intenzita slnečného žiarenia nižšia. Dobré je tiež vedieť, aký ste fototyp. Numerická stupnica rozlišuje celkom šesť typov a zostavil ju americký dermatológ z Harvardu Thomas B. Fitzpatrick v roku 1975. Všeobecne platí, že čím svetlejšia koža, oči a vlasy, tým nižší fototyp a tým väčšie riziko, že pobyt na slnku vašej koži neprospeje. Ľudí s fototypom 6, ktorí sa prakticky nikdy nespália, by sme hľadali v Afrike, v slovenskej populácii sú najrozšírenejšie fototypy 2 a 3.

3. Blysnite sa na pláži s eko vybavením!

Patríte medzi tých, ktorí si každú sezónu kupujú pri mori nový slnečník, ktorý následne pri odlete zanechajú z dôvodu nadmernej veľkosti na mieste? Skúste to inak a investujte do skladacieho slnečníka z eko materiálov, ktorý sa stane spoločníkom pre všetky vaše pobyty pri vode. Malú službu planéte preukážete aj kúpou osušiek vyrobených z ekologických alebo recyklovaných materiálov. Aj slnečné okuliare môžete vybrať tak, že budú v súlade s princípmi udržateľného rozvoja a zároveň ochránia vaše oči. Dobrou voľbou sú napríklad okuliare z oil-free recyklovateľných materiálov, teda bez obsahu materiálov vyrobených z ropy.

4. Voda – základ života a tiež zdravého opaľovania

Pred slnečným žiarením vás ochránia opaľovacie krémy a ďalšie prostriedky. Pred zvýšenou tepelnou záťažou žiadna lepšia ochrana, než dostatočná hydratácia, neexistuje. Nie nadarmo sa pri pobyte na slnku odporúča navýšiť objem vypitých tekutín – najlepšie vody – oproti bežnej konzumácii, a to o pol až jeden liter za deň. Pokiaľ si navyše vodu nalejete do opakovane použiteľnej fľaše a budete ju pravidelne dopĺňať, vyhnete sa jednorazovému plastovému odpadu, ktorý inak nákup balených nápojov generuje. Veľkej popularite sa v posledných rokoch teší špeciálne oblečenie s UV ochranným filtrom, ktoré predstavuje optimálne riešenie predovšetkým pre deti, ktoré je niekedy náročné monitorovať a pravidelne dohliadať na to, aby boli po celý deň dôkladne natreté ochranným krémom.

5. Mrkva, orech, brokolica

Okrem dodržiavania zásad zdravého opaľovania a používania kvalitných kozmetických prípravkov môžete opálenie podporiť konzumáciou niektorých potravín. Známym pomocníkom v dosiahnutí rovnomernejšieho a rýchlejšieho opálenia je mrkva, a to vďaka obsahu žltočerveného farbiva betakaroténu. Len sa jej nesmie zjesť príliš veľa, hrozí potom nežiaduce žltooranžové sfarbenie na dlaniach, chodidlách alebo kolenách. Medzi potraviny s vysokým obsahom betakaroténu patria aj marhule, ktoré navyše chránia pred voľnými radikálmi, čím odďaľujú starnutie kože. Odporúčané v súvislosti s ľahším a trvalejším opálením sú aj vajcia pre obsiah kolagénu a vitamínu A, vlašské orechy zase kvôli vitamínu E. Brokolica zase vykazuje potenciál v boji proti rakovine, obsahuje totiž značné množstvo zlúčeniny sulforafán, čo je enzým zaisťujúci detoxikáciu organizmu. Za zmienku rozhodne stoja aj čučoriedky, ktoré vďaka obsahu antokyánov (farbivá, ktoré dávajú rastlinám a plodom červenkastú, fialovú až modrú farbu) pomáhajú chrániť pokožku pred voľnými radikálmi produkovanými ultrafialovým žiarením zo slnka aj zo solária.