Systematickosť je základ

Aj zdanlivo jednoduchá činnosť ako je upratovanie vyžaduje určitý systém. Dobré je vytvoriť si plán toho, čo všetko vlastne chcete do jarnej očisty vašej domácnosti zahrnúť. Vašej pozornosti by nemali ujsť miesta a povrchy, ktoré pri bežnom každodennom upratovaní vynechávate. Skontrolujte tiež, že máte po ruke všetky potrebné čistiace pomôcky a prostriedky. Pokiaľ vašu domácnosť obýva viac členov, požiadajte o pomoc. Zdieľaná práca rýchlejšie odsýpa.

Pred samotným upratovaním prejdite všetky miestnosti. Veci, ktoré tam nepatria, vráťte na svoje miesto. Tých nepotrebných, na ktoré už nemáte využitie, sa zbavte – darujte či vyhoďte podľa zásad správneho triedenia odpadu. Nadmiera vecí totiž môže vyvolávať dojem neupratanej domácnosti a pôsobiť chaoticky. Každá ďalšia položka v domácnosti navyše si vyžaduje ďalší čas na starostlivosť, ktorú musíte vynaložiť, aby ste vaše prostredie udržali čisté a upratané.

Pri čistení miestností začnite s priestormi, ktoré používate najčastejšie. Spravidla ide o kuchyňu a kúpeľňu. Najviac nežiaducich mikroorganizmov sa vyskytuje práve tu a prednostným upratovaním týchto priestorov znižujete riziko ich prenosu do ostatných častí domácnosti.

Dodržujte zásadu „zhora nadol“, kedy s čistením začnete v hornej časti miestnosti pri strope a postupujete smerom dole, k podlahe. Tento logický postup vám pomôže udržať prehľad o tom, kde ste už upratovali, a kde ešte nie. A nestane sa, že by spadnuté nečistoty zvrchu znečistili už povysávaný koberec alebo poumývanú podlahu.

Pokiaľ medzi vašimi úlohami figuruje aj umývanie okien, malo by detailnému upratovaniu miestnosti predchádzať. Malé striekajúce kvapôčky vody by mohli vaše predchádzajúce snaženie zmariť.

Tri plus jedna ingrediencie na efektívne a ekologické upratovanie celej domácnosti

Biely ocot, kyselina citrónová, sóda bikarbóna (kuchynská sóda) a peroxid vodíka. So štvoricou týchto základných ingrediencií si vystačíte na upratovanie celej domácnosti nielen na jar, ale aj po celý rok. Vďaka ich prírodnému zloženiu navyše budete ohľaduplní k životnému prostrediu. Vašu peňaženku zase poteší veľmi priaznivá cena.

Biely ocot dezinfikuje, pomáha odstrániť zápachy aj vodný kameň. Perfektne sa tak hodí napríklad na upratovanie kúpeľne. Zároveň je však šetrný a je možné ho využiť aj na čistenie povrchov ako sú podlahy, nábytok, sklo a ďalšie. Spoľahnúť sa naň môžete aj pri odstraňovaní rôznych typov škvŕn, ako sú tie od vína, kávy, alebo trávy. Výhoda bieleho octu v porovnaní s hnedým spočíva v absencii cukru, ktorý môže lákať nežiaduce organizmy ako sú baktérie alebo hmyz.

Tip: Ako na žiarivo čisté okná

V rozprašovači zmiešajte rovnaké diely octu a vody, dôkladne premiešajte a roztok aplikujte rovnomerne na okenné tabule. Potom jednoducho zotrite papierovou utierkou alebo staršími novinami.

Sóda bikarbóna

Všestrannou prísadou, ktorá sa nepoužíva len pri pečení, je sóda bikarbóna. Využijete ju pri odstraňovaní pripálenín či už z riadu alebo sporáka. Vhodná je aj proti mastnote, ktorá je typická napríklad pre digestor. Sóda tiež pomôže všade tam, kde sa chcete zbaviť nežiaducich zápachov – v chladničke, pri obuvi alebo zatuchnutých uterákov. V kombinácii s kyselinou citrónovou a bielym octom si skvele poradia s upchatým odpadom.

Tip: Ako na upchatý odpad

Do odpadu nasypte jednu šálku jedlej sódy, pridajte pol šálky kyseliny citrónovej a zalejte zmes jednou šálkou horúceho bieleho octu. Nechajte pôsobiť približne pätnásť minút a potom dôkladne prepláchnite teplou vodou.

Kyselina citrónová má podobné účinky ako biely ocot. Skvelým pomocníkom bude pri odstraňovaní vodného kameňa, ktorý najčastejšie sužuje kúpeľňové povrchy, ale aj kuchynské spotrebiče. Efektívne s ňou vyčistíte umývačku, varnú kanvicu alebo mikrovlnku. Použiť ju možno tiež miesto aviváže na bielu bielizeň. Na farebné alebo čierne je ako zmäkčovadlo vhodnejšia jedlá sóda.

Tip na univerzálny čistiaci prostriedok

Ekologický a účinný domáci čistič si ľahko vyrobíte sami. Stačí zmiešať pár lyžičiek kyseliny citrónovej s vodou v prázdnej fľaši s rozprašovačom. Po dôkladnom premiešaní máte v ruke šikovného pomocníka, ktorý si hravo poradí so zaschnutými kvapkami a škvrnami na rôznych povrchoch v kúpeľni aj kuchyni. Či už potrebujete vyčistiť sprchovací kút, dlaždice, umývadlo, batérie alebo toaletu, tento čistič odvedie skvelú prácu. Jediné, na čo si dajte pozor, je použitie na prírodný kameň ako mramor alebo žula. Kyselina citrónová by mohla tieto chúlostivé povrchy nenávratne poškodiť a zanechať nevzhľadné škvrny.

Ďalším skvelým pomocníkom pri upratovaní je aj technický peroxid vodíka s koncentráciou 3%, ktorý zatočí s odolnými škvrnami, vybieli bielizeň alebo škáry v kúpeľni. Pri práci s ním je však vhodné používať rukavice.

Tip: Ako na žiarivé záclony

Namočte záclony do väčšieho vedra alebo vane s pridaním dvoch hrnčekov peroxidu vodíka. Nechajte nasiaknuť a pôsobiť po dobu jednej hodiny. Peroxid vodíka pomôže uvoľniť špinu a škvrny bez toho, aby poškodil jemnú tkaninu. Po namočení záclony vyperte v práčke podľa odporúčania na štítku. Výsledkom budú žiarivo čisté záclony s krásnym sviežim vzhľadom, ktoré presvetlia váš domov.

Osvieženie na záver

Máte hotovo? Výborne. Teraz si už len vychutnajte svieži a čistý pocit domácnosti. Môžete použiť osviežovače vzduchu, esenciálne oleje, vonné sviečky alebo čerstvé kvety, aby ste podporili príjemnú vôňu a navodili skutočný pocit jari.