Skip Navigation

POISŤOVNE: Aviva predala MetLife českú, maďarskú a rumunskú dcéru

30. januára 2012 

Londýn 30. januára (TASR) - Najväčšia britská poisťovňa Aviva predala svoje dcérske spoločnosti v Česku, Maďarsku a Rumunsku americkému rivalovi MetLife, aby sa mohla sústrediť na regióny, v ktorých generuje väčšinu zisku.

Tri východoeurópske divízie životného poistenia sa podieľajú zhruba 0,5-% na celkovom zisku Aviva. Koncom júna 2011 dosiahli ich aktíva hodnotu 57 miliónov eur, oznámila Aviva, ktorá ale nezverejnila, za koľko predala Aviva Czech Life, Aviva Hungary Life a Romania Life & Pensions americkému poisťovaciemu koncernu.

Podľa MetLife, ktorá je najväčšou spoločnosťou USA v oblasti životného poistenia, dnešná dohoda je súčasťou jej stratégie "investovania do ďalšieho rastu na trhoch s veľkým potenciálom".

"Táto transakcia je výbornou príležitosťou, ako získať širšou ponukou služieb a produktov ďalších zákazníkov," uviedol Michel Khalaf, prezident Metlife pre Európu, Blízky východ a Afriku.

Podľa analytikov región strednej a východnej Európy dosahuje pomerne silný hospodársky rast, zatiaľ čo tamojší trh s maloobchodnými finančnými službami je ešte relatívne málo rozvinutý. Vďaka tomu patrí tento región z hľadiska poisťovní medzi najperspektívnejšie.

Naopak Aviva zaradila Česko, Maďarsko a Rumunsko na zoznam 30 krajín, ktoré označila za - z jej pohľadu - málo perspektívne.

Súčasťou amerického poisťovacieho koncernu MetLife je aj slovenská poisťovňa MetLife Amslico, ktorá sa zameriava primárne na životné poistenie a na slovenskom trhu pôsobí od decembra 1995. Odvtedy ani raz nevykázala stratu. Centrála v hlavnom meste Slovenskej republiky slúži ako subregionálne centrum štyroch krajín - Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Ukrajiny.

Zdroj: tasr.sk