Skip Navigation

Bankou roka je podľa Trendu Slovenská sporiteľňa, manažérom Lopatka

6. november 2012

Najúspešnejšiu firmu, banku a poisťovňu určil hodnotiaci model porovnávajúci ich dosiahnuté hospodárske výsledky.

 

BRATISLAVA. Šestnáste výročné ceny za mimoriadne podnikateľské výsledky udelil v utorok večer v Bratislave ekonomický týždenník TREND.

Firmou roka je leopoldovský Meroco, bankou Slovenská sporiteľňa, poisťovňou MetLife Amslico a manažérom bývalý šéf Sociálnej poisťovne Ľuboš Lopatka.

Najúspešnejšiu firmu, banku a poisťovňu určil hodnotiaci model porovnávajúci ich dosiahnuté hospodárske výsledky.

Inak je to pri Manažérovi roka, ktorého vybrali hlasovaním čitatelia TRENDU (váha 50 %) a osobnosti ekonomiky Slovenska z TREND barometra (rovnako 50 %).

Manažérom roka 2012 sa stal Ľuboš Lopatka, bývalý generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne.

Biznis s biopalivami
Meroco je súčasťou podnikateľskej skupiny okolo Jána Sabola, ktorá v biznise s biopalivami vyrástla na dlhodobých zmluvách s maďarským energetickým koncernom MOL. Ročne vyrobí 100-tisíc ton bionafty a bioprímesy dodáva i do tuzemskej rafinérie Slovnaft.

Cenu pre najúspešnejšiu banku si po druhýkrát v histórii vyzdvihla Slovenská sporiteľňa.

"Tentoraz zabodovala skvelou ziskovosťou, ktorou si zaspomínala na predkrízové obdobie. A tiež veľmi efektívnou prevádzkou. Dokázala osekať náklady a zvýšiť výnosy tak, že patrí v ich pomerovom ukazovateli do absolútnej špičky," zdôvodnil Trend výber.

Všeobecná úverová banka, víťaz predchádzajúcich troch ročníkov, dosiahla tento raz druhú priečku. Po dvoch rokoch sa medzi prvých troch vracia Prvá stavebná sporiteľňa.

MetLife Amslico obhájilo
Pozíciu najúspešnejšieho poisťovateľa obhájila poisťovňa MetLife Amslico, dcéra druhej najväčšej americkej poisťovne MetLife.

Poisťovňa podľa Trendu konkurentov predstihla agresívnym prírastkom trhového podielu, ziskovosťou kapitálu, tržieb i aktív, no zároveň aj zlepšením prevádzkovej nákladovosti a škodovosti.

  Firma roka Banka roka Poisťovňa roka
1. Meroco Slovenská sporiteľňa MetLife Amslico poisťovňa
2. Fagor Ederlan Slovensko Všeobecná úverová banka Allianz-Slovenská poisťovňa
3. Minerfin Prvá stavebná sporiteľňa ČSOB Poisťovňa

 

Zdroj: sme.sk