Skip Navigation

Webnoviny.sk: Slovensko pozná firmu a banku roka 2013

5. novembera 2013

Ocenenie ekonomického týždenníka Trend si prevzali v utorok na slávnostnom večere v koncertnej sieni Slovenskej filharmónie v Bratislave.

BRATISLAVA 5. novembra (WEBNOVINY) - Firmou roka 2013 sa stala novozámocká firma Cikautxo SK.

Slovenská dcéra španielskej skupiny, ktorá vyrába súčiastky z gumy pre automobily a tesnenia pre automatické práčky, si ocenenie ekonomického týždenníka Trend prevzala v utorok na slávnostnom večere v koncertnej sieni Slovenskej filharmónie v Bratislave.

Druhé miesto v rebríčku získal výrobca výmenníkov tepla Swep Slovakia, keď si polepšil z vlaňajšej štvrtej priečky. Ten na Slovensku vyrába v priemyselnom parku v Kechneci od roku 2006. Tretie miesto obsadil producent bezpečnostného softvéru Eset.

Cenu pre najúspešnejšiu banku si po tretíkrát v histórii vyzdvihla Slovenská sporiteľňa. Na rozdiel od hlavných konkurentov totiž dokázala historicky najvyšší zisk z predvlaňajška takmer udržať, medziročne klesol len o päť percent. VÚB banka v tomto ročníku obhájila druhú pozíciu aj napriek tomu, že sa vlani jej zisk prepadol o 45 percent. Na treťom mieste sa umiestnila Prvá stavebná sporiteľňa.

Pozíciu najúspešnejšieho poisťovateľa získala prvýkrát ČSOB poisťovňa. Podobne ako po minulé roky jej totiž výrazne rástol trhový podiel. Vlaňajšia a predvlaňajšia jednotka MetLife Amslico sa posunula o jednu priečku na druhé miesto. V jej neprospech rozhodol slabší trhový rast. Tretie miesto obsadila Poisťovňa Slovenskej sporiteľne.

Manažérom roka 2013 sa stal Ondrej Smolár, predseda predstavenstva IT spoločnosti Soitron. Najúspešnejšiu firmu, banku a poisťovňu určil hodnotiaci model porovnávajúci ich dosiahnuté hospodárske výsledky. Pri výbere Manažéra roka platili iné podmienky, vybrali ho hlasovaním čitatelia Trendu a osobnosti ekonomiky Slovenska.

Zdroj: webnoviny.sk