Nepotrebné veci totiž vyhadzuje každý tretí občan, najviac muži a mladšie vekové skupiny. Obmieňať šatník je samozrejme nutné a prirodzené. Nemusí sa však zbytočne vyhadzovať po jednej sezóne! Napriek tomu, že existujú second handy, swapy oblečenia alebo možnosť zberných kontajnerov na textil pre druhotné využitie materiálov, Slováci každú jednu hodinu vyprodukujú necelé 3 tony textilného odpadu. Priemerný Slovák si kúpi cca 13 kg oblečenia a iného textilu ročne. Za celé Slovensko to teda znamená 67 000 ton nového textilu ročne. (zdroj: zerowasteslovakia.sk). Vyhadzovanie oblečenia sa deje z veľkej časti aj kvôli prebytku zakúpených kusov oblečenia bez väčšieho rozmyslenia, na zlepšenie nálady alebo tzv. „do foroty“. Slow fashion prístup k móde naopak umožňuje zákazníkom investovať do daného výrobku s vedomím, že kupujú trvanlivý produkt a nespôsobujú zbytočnú záťaž životnému prostrediu.

Slow vs Fast Fashion

Slow fashion predstavuje pohľad na módu ako na proces, ktorý sa snaží rešpektovať výrobcov a vyrábať oblečenie udržateľne a eticky. Ponúka alternatívu k rýchlemu tempu módneho priemyslu a výroby tzv. fast fashion. Tá chrlí nové výrobky každú sezónu, pričom výroba oblečenia je zameraná na čo najnižšie náklady. Výsledkom je často nižšia kvalita, rýchlejšie opotrebovanie, a teda aj väčšia spotreba odevov a plytvanie zdrojmi. Pomyselná špirála sa tak roztáča stále rýchlejšie, čo sa ale paradoxne vôbec neodrazí na férovom ohodnotení zamestnancov textilných tovární.

VÝHODY SLOW FASHION:

  1. Udržateľnosť: Slow fashion zaručuje udržateľnú výrobu, používanie organických materiálov, recykláciu a podporu miestnych komunít.
  2. Kvalita: Výrobky slow fashion sú vyrobené z kvalitných materiálov, sú odolné a majú dlhú životnosť. Zákazníci tak nemusia kupovať nové oblečenie opakovane, čo ušetrí peniaze a zníži množstvo odpadu.
  3. Etika: V celom dodávateľskom reťazci garantuje slow fashion produkt spravodlivé pracovné podmienky a ohodnotenie. Etické procesy môžu podporiť regionálne ekonomiky a skvalitniť život zamestnancov v textilnom priemysle.
  4. Originalita: Slow fashion sa na rozdiel od masovo vyrábaného oblečenia trocha odlišuje kus od kusu. Snúbi tak v sebe individualitu, nadčasovosť a originálny design.
  5. Prístupnosť: Nosiť veci po staršom rodinnom príslušníkovi, ponúknuť nenosené oblečenie kamarátkam, miesto v butiku nakúpiť cez Vinted.sk, prešiť starší kúsok alebo nachádzať poklady v second hande. Aj to môže byť zodpovedné módne správanie typu slow fashion, pri ktorom navyše ušetríme.

NEVÝHODY SLOW FASHION:

  1. Premenlivá cena: Výrobky slow fashion sú cenovo nevyspytateľné. Môže sa stať, že budú drahšie ako ich továrenské alternatívy, ale nie je to pravidlom. Záleží na výrobcovi, konkrétnom kuse oblečenia a mieste, kde nakupujete.
  2. Menší výber: V porovnaní s fast fashion ponúka pomalá móda o niečo menej možností čo do strihov a veľkostí.
  3. Dlhšia doba výroby: Môže sa stať, že niektoré slow fashion kusy nie sú k dispozícii ihneď, spravidla vyžadujú dlhšiu dobu výroby.
  4. Obmedzená dostupnosť: Niektoré značky nie sú k dispozícii v každej krajine – obvykle začínajú ako regionálne, podporujú miestne komunity, a zaslanie do veľkých diaľok by mohlo odporovať samotnej filozofii slow fashion.

Slow Fashion vo svete

Niektoré značky sa zameriavajú na recykláciu materiálov, zatiaľ čo iné uprednostňujú použitie organických materiálov. Príkladom sú americké značky Patagonia, minimalistické oblečenie Everlane, francúzske eko tenisky Veja, britská firma People Tree alebo nemecký brand Armedangels vyrábajúci čisto z organických materiálov.

slow fashion

Slow Fashion v SK:

Aj na Slovensku je stále viac značiek a obchodov, ktoré sa zameriavajú na slow fashion. Značky sú to často malé, nezávislé a ponúkajú originálne kúsky vyrobené s láskou. Postupne u nás získavajú na popularite značky ako Heavenly či Pohan, ktoré vyrábajú oblečenie z ľanu a ovčej vlny, spodná bielizeň Láskovo, športové oblečenie YOGIness a veľa ďalších.

Slow fashion nie je len módnym trendom a už vôbec nie výsadou určitej skupiny ľudí. Je to spôsob filozofie života a odievania, je to cesta k väčšej zodpovednosti ako voči sebe, tak voči svetu, v ktorom žijeme.