Kvalitný odpočinok je pre nás extrémne dôležitý, tvorí približne tretinu nášho života. Okrem meditácie a relaxácie by k najblahodárnejšej regenerácii nášho organizmu malo dochádzať práve počas spánku. Spánok totiž nie je nič iné ako forma odpočinku. Lenže niektoré zdroje uvádzajú, že až tretina ľudí niekedy pozoruje príznaky nespavosti. Následkom insomnie alebo nespavosti obvykle býva únava, zlá nálada, ale dlhodobý nedostatok spánku tiež oslabuje náš imunitný systém, takže sa potom môžu pridružiť ďalšie zdravotné ťažkosti. Kvalite spánku by preto mal človek venovať dostatočnú pozornosť.

Čo spôsobuje nespavosť?

Niektorí odborníci tvrdia, že kvalita spánku ovplyvňuje kvalitu života (Eser a kol. 2007), iní zas, že kvalita života ovplyvňuje kvalitu spánku (Sadhguru). Či už je to tak alebo onak, plnohodnotný spánok závisí od veľkého množstva faktorov. Od životosprávy, cez prostredie, v ktorom zaspávame, až po naše aktuálne psychické rozpoloženie. Hlboký spánok je preto nesmierne komplexná téma. Poďme si zhrnúť, čo vlastne spôsobuje nespavosť a ako zdravo spať.

Celú noc som nespal/a

Nespavosť môže prameniť z mnohých príčin. Pokiaľ človek trpí fyzickou bolesťou, je nutné prejsť na liečbu príčiny bolesti, ktorá stojí v ceste nerušenému spánku. Rovnako človek, ktorý je pod veľkým stresom, dostáva svoje telo do bojového stavu „boj-útek“. V tomto momente je telo pripravené na nebezpečenstvo a nespavosť ho trápi menej ako zdanlivé (či skutočné) ohrozenie na živote. V neposlednom rade by sme mali mať optimálnu posteľnú bielizeň a hlavne vankúš, ktorého tvar a výplň hrajú zásadnú úlohu pre oblasti krčnej chrbtice, ktorá potrebuje vhodnú oporu (Jeon a kol. 2014).

Aby človek vždy vstal pravou nohou

Z pohľadu ajurvédy je optimálne ísť spať so západom slnka a vstávať s jeho východom. Aby počas spánku nebol zaťažený náš tráviaci systém, je vhodné večerať ideálne pred 18. hodinou a vyhnúť sa ťažším jedlám. Starodávna filozofia sa zaoberá aj pozíciou spiaceho. Na severnej pologuli sa odporúča nemať hlavu smerom na sever, naopak v Austrálii je nevhodná pozícia s hlavou na juh. Nespavci tiež môžu na upokojenie mysle a uvoľnenie svalov využiť jogové ásány. Veľmi účinná je napríklad pozícia dieťaťa, šťastného dieťaťa, twist v ľahu alebo pozícia mŕtvoly (Maharishi, 2022).

Ako si ustelieš, tak budeš spať

Ako zdravo spať konkrétne definuje náuka Feng Shui. Základom spánku je voľba spálne v nepriechodnej izbe s dostatkom priestoru. Pri organizovaní miestnosti by malo byť najprv pevne stanovené miesto pre posteľ, až potom by sa malo riešiť ďalšie vybavenie izby. Spálňa by mala byť orientovaná oknom na východ, takže večer sa bude ľahšie zaspávať a ráno zase prebúdzať s prvými lúčmi. Zároveň by sa ale mala nachádzať čo najďalej od vstupných dverí do domu, čo vytvára pocit bezpečia. Samotnú posteľ je ideálne situovať nohami k dverám/oknu. Ak by dverami niekto vchádzal, bol by v zornom poli ležiaceho človeka. Nad posteľou sa tiež neodporúča umiestňovať žiadne závesné skrinky. Či už človek býva s partnerom alebo sám, posteľ by mala byť vždy prístupná z oboch strán (Grace, 2014).

Modrá nie je dobrá

Jedným z hlavných faktorov, ktoré znižujú našu schopnosť zaspať a zdravo spať, je modré svetlo. Znižuje totiž hladinu hormónu menom melatonín. Ten riadi prirodzený denný rytmus organizmu. S večerom jeho hladina obvykle stúpa a s denným svetlom zase klesá. Pokiaľ sa ale k večeru, a hlavne v noci vystavujeme modrému žiareniu, hladina melatonínu stúpa len veľmi pomaly. Preto sa pre zachovanie zdravého spánku odporúča nespať v blízkosti mobilného telefónu. Pokiaľ sa vám to zdá nemožné, skúste aspoň eliminovať modré svetlo, obvykle funkciou „nočné osvetlenie“. Ďalším riešením pre lepší spánok je použiť pri čítaní textu na mobile červené okuliare.

Zázrak menom levanduľa

Levanduľový esenciálny olej je jedným z najuniverzálnejších pomocníkov do každej domácnosti. Nielenže príjemne vonia, ale môže dokonca pomôcť pri štípancoch, popáleninách alebo práve k skvalitneniu spánku. Inhalácia 100 % levanduľového oleja preukázateľne zlepšuje spánok v rôznych klinických podmienkach. Levanduľová esencia človeku dokáže znížiť krvný tlak a spánok sa stáva hlbším (Lyte a kol. 2014). Olej je možné pridať do aromalampy alebo ešte lepšie do difuzéra. Molekuly levandule sa vo vzduchu rozptýlia, navodia príjemnú večernú atmosféru a zlepšia kvalitu spánku.

Pohyb, pohyb a zase pohyb

Pohyb zlepšuje a zrýchľuje tráviace procesy, a teda prispieva k zdravšiemu spánku. Predovšetkým po jedle sa napr. odporúča prechádzka namiesto kávy, ktorá by sa pri problémoch so spánkom mala piť len v dopoludňajších hodinách. Aj dospelí vo vyššom veku, ktorí majú stredne závažné spánkové ťažkosti, môžu výrazne zlepšiť kvalitu spánku pravidelným cvičením (King a kol. 1997). Všetkého veľa však škodí, čo platí aj o športe – extrémne aeróbne cvičenie rozprúdi krv, a naopak zabráni skorému zaspaniu.

Ale ako sme už spomenuli na začiatku – kvalitu spánku výrazne ovplyvňuje miera stresu. Preto vám môžeme odporučiť poistenie TrendLife. Stane sa vašou oporou pri úraze či chorobe, počas vážnych životných situácií aj pri nečakanom výpadku príjmov.